Koerierbezorging 3-4 werkdagen €54,-(NL) of €59,-(BE)

Gratis bezorging vanaf €400 (NL) of €900 (BE)

Gratis en snel afhalen in magazijn Den Bosch

verschillen NEN-EN-1335-en-NPR-1813

Verschillen tussen NEN-EN-1335 en NPR-1813

De normen NEN-EN-1335 en NPR-1813 geven richtlijnen aan welke maatvoering en instelmogelijkheden een bureaustoel moet hebben. De richtlijnen zeggen niets over de kwaliteit van de stoelen. Zo zijn de Sitlife Capella en Polaris eigenlijk dezelfde stoel alleen voldoet de een aan de NEN-EN-1335 en de Polaris aan de NPR-1813. De verschillen tussen de stoelen zit in de manier waarop deze kan worden ingesteld.

Beide normen zijn in het leven geroepen om zoveel mogelijk mensen een goede werkpositie te kunnen laten aannemen. Omdat de verschillen tussen in gewicht en lengte tussen personen in Nederland relatief groter zijn dan in de rest van Europa is de Nederlandse Praktijk Richtlijn (NPR-1813) in het leven geroepen. Het doel van de NPR is dat de dat 95% van de werkende bevolking een goede zitpositie kan innemen. Omdat de NPR strenger is en een kleinere afzet markt heeft zijn de stoelen over het algemeen iets duurder.

Zithoogte instelling 

De zithoogte van een bureaustoel is afhandkleijk van de onderbenen van de werknemer inclusief de schoenzool.  Bij de standaard gasveer van 12 cm kan de stoel vaak niet hoog genoeg. De zitdiepteverstelling is noodzakelijk om de onderbenen voldoende steun te geven. Te veel zitdiepte is niet goed omdat mensen de rugleuning niet goed kunnen bereiken en te weinig zitdiepte wordt als erg oncomfortabel beschouwd. De instelbereiken voor zowel de zitdiepte als de zithoogte moeten voor de Nederlandse beroepspopulatie ruimer zijn, dan in de norm aangegeven.

 

Onderdeel Zithoogte instelling

NEN-EN-1335: 40-51 cm
NPR-1813: 41-55 cm

Armsteunen (max. 21 punten)

Armsteunen zijn in verband met intensief beeldschermwerk en het werken met de muis belangrijk geworden. De elleboog en het eerste deel van de onderarm moeten goed kunnen rusten tijdens het muisgebruik.
Belangrijke aandachtpunten zijn daarbij :

  • de uitvoering moet breed en zacht uitgevoerd zijn; de 4 cm uit de NEN-EN 1335-1 erg krap,
  • breedte verstelling is noodzakelijk omdat de ellebogen direct naast het lichaam ondersteund moeten worden; bij veel stoelen kunnen de armsteunen niet ver genoeg naar binnen, zodat tengere mensen geen steun krijgen,
  • de armleggers mogen niet te ver naar voren uitsteken; wanneer de armsteunen ver naar voren komen kunnen minder dikke mensen niet goed aanschuiven aan de werktafel; dit compenseren zij door voorover te buigen of door de armen te strekken; beide houdingen kunnen tot klachten leiden,
  • de hoogteverstelling van de armsteunen dient ruimer te zijn dan de norm; de meeste armsteunen kunnen vaak niet hoog genoeg om de ellebogen te ondersteunen; een ruim versteltraject is daarom nodig.

Rugleuning (max. 4 punten)

Het bolle deel van de rugleuning (de lendensteun) moet goed passen bij de vorm van de rug van de medewerker. Voor de lange Nederlandse populatie is een grotere hoogteverstelbaarheid van de lendensteun daarom essentieel. De breedte van de rugleuning mag daarnaast niet te breed zijn om de bewegingsvrijheid van de ellebogen niet te belemmeren.

Bewegingsmechanisme (max. 5 punten)

Een goed ontworpen bewegings-mechanisme wordt vaker door de medewerkers gebruikt. Een bewegingssysteem moet altijd vast te zetten zijn en instelbaar zijn op het gewicht van de gebruiker. Uit studies blijkt dat afschuifkrachten het minst zijn bij een vast kantelmechanisme met een vaste constante hoek tussen rugleuningen zitting. Tevens bevordert dit mechanisme de doorbloeding in de benen, door de werking van de spierpomp in de kuiten.

Overzicht van de verschillen tussen NEN-EN-1335 en NPR-1813

NEN-EN-1335
Ruimte tussen de armsteunen: Niet genormeerd
Zitting hoogte: 40-51 cm
Zitdiepte: 40-42 cm
Minimum verstelbereik zitting: 5 cm
Lengte van rugleuning: 22 cm
Minimum hoogte bereik armsteunen: 20-25 cm

NPR-1813
Ruimte tussen de armsteunen: 36-51 cm
Zitting hoogte: 41-55 cm
Zitdiepte: 38-48 cm
Minimum verstelbereik zitting: 10 cm
Lengte van rugleuning: 37 cm
Minimum hoogte bereik armsteunen: 20-30 cm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis bezorging

Bij een orderwaarde van €400+

Top service

Klanten geven ons een 9,5

Garantie

Altijd 2 tot 5 jaar garantie

100% Veilig betalen

Ideal / MasterCard / Visa

De waardering van www.ltj-kantoormeubelen.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 93 reviews.
Winkelwagen delen